Nekritizuj, nebo budeš zkritizován!

Pro svobodnou tvorbu je dnes doba přímo ideální. Nemáme téměř žádné hranice uměleckého projevu a co víc, své výtvory můžeme prezentovat široké věřejnosti. Díky internetu, svobodě projevu a bezplatným blogovacím systémům. Na druhou stranu před nás tento systém klade nové překážky - požadavky uniformity a zákaz kritiky.

Nechci tvrdit, že nemůžete kritizovat. Samozřejmě, že můžete! Kritiku vítají na všech blozích! Ale asi používají velice malá písmena na ten dodatek: "Kritizovat na vlastní nebezpečí."

Je to takový velice uniformní model. Mladý "umělec" (záměrně v uvozovkách) si založí blog, kde prezentuje vlastní tvorbu, více či méně kvalitní. Většinou žádá svou čtenářskou obec o kritiku a tady narážíme na první problém. O kritiku totiž tito umělci v žádném případě nestojí. To, co chtějí je široká základna obdivovatelů. Pokud si skutečně dovolíte napsat kritiku, je zle. V té chvíli se na vás totiž sesype právě tato fanouškovská základna, v horším případě i autor sám a budete nemilosrdně zlinčováni po internetu.

Pokud neuvedete adresu na svůj blog, web či galerii, budete bezpochyby urážen jako anonymní škůdce, srab, neumětel, závistivec.  Pokud na sebe uvedete kontakt, na kterém je prezentace vaší tvorby, očekávejte příliv nadávek a pohany u svých děl. Prostě tomu nerozumíte a nemáte tedy právo vyjádřit svůj názor.

A kdyby náhodou jste byl vysoce uznávaný tvůrce právě v daném oboru (a prozradil to třeba na svém webu), tak jste se jen neshodli ve vkusu a to se stává.

Pochopila jsem, že na blogu je plno umělců s potenciálem akademických malířů, světoznámých fotografů a autorů řady bestsellerů. Zůstává pro mě však záhadou, proč jsou stále členy tak "nízké komunity".

Asi nějaký převlek nebo co.

¡Compártelo!

0 komentářů:

Okomentovat

Buscar

 

Štítky

recenze (5) knihy (3) fejetony (2) filmy (2) lifestyle (2) fitness (1) minimalismus (1)

O

Mám zajímavou potřebu vyjadřovat se ke všemu, co se okolo mě děje. A ventiluji to tady.
Sepsáno v rychlosti Copyright © 2011 | Tema diseñado por: compartidisimo | Con la tecnología de: Blogger