Nick Cave: A uzřela oslice anděla

Dvěma slovy: neuvěřitelná nechutnost.

V jedné knížce naštosované nezvrhlejší a nejnechutnější představy, jakých snad může být člověk schopen. Není divu, když Cave knihu (prý) psal během svých drogových eskapád. Ale přesto se z té prohnilosti vyloupla kniha nesmírně silná. Tak silná, že po rozečtení ji nelze odložit. Pouze si odskočíte se vyzvracet.

Hlavní postava, Euchrid Eucrow, je němý. Narodil se do pochmurného světa - otec z incestního svazku, posedlý chytám zvířat a jejich životními zápasy ve starém vodojemu, matka nechutná ženština lapená ve spárech alkoholu, jež Euchrida porodila ve starém chevroletu s lahví u úst. Dvojče, které zemřelo ve své bedýnce, jež měli místo kolébky, hned vedlé bedýnky Euchridovy. Segregace a obec, jíž vládli náboženští fanatikové. A tím to jen začalo.

Cosey Mo, jediný člověk, ve kterém viděl spříznění, byla prostitutka a narkomanka. Lidmi z obce byla kamenována a vypuzena. Jen Euchrid viděl, že dítě, které v obci považovali za boží zázrak, bylo potomkem Cosey Mo, která jej zanechala v obce před tím, než ji nalezli mrtvou. A tím záplava smrti nekončí.

Euchridův otec zabije jeho matku a o něco později sám umírá pod svým vodojemem. Nejspíš ne náhodou. Boží hlasy našeptávají chlapci, o smrti dcery Cosey Mo, o jeho vlastním území s jeho poddanými, lapená zvířata, zabití vandráci....

Velice rozporuplná kniha budící rozporuplné pocity. Být citlivější, rozhodně bych nečetla. Nicméně, rozhodně knize nelze upřít její nárok na označení za kvalitní dílo.

Bibliografické údaje

Titul: A uzřela oslice anděla
Autor: Nick Cave
Vydavatel: Argo, 1995
ISBN 8085794551, 9788085794557
Počet stran: 297

¡Compártelo!

0 komentářů:

Okomentovat

Buscar

 

Štítky

recenze (5) knihy (3) fejetony (2) filmy (2) lifestyle (2) fitness (1) minimalismus (1)

O

Mám zajímavou potřebu vyjadřovat se ke všemu, co se okolo mě děje. A ventiluji to tady.
Sepsáno v rychlosti Copyright © 2011 | Tema diseñado por: compartidisimo | Con la tecnología de: Blogger