Cvičte s námi aneb mrzákem zdarma či za peníze?

Někdy se opravdu nestačím divit. Dnes je velice moderní a, díky našemu životnímu stylu, většinou i nutné provozovat nějakou pohybovou aktivitu. A jako u všech oborů, ve kterých narůstá poptávka, i ve fitness se najde spousta lidí, co by na tom chtěli vydělat.

Na jednu stranu je celý internet přeplněný návody na cvičení pro nejrůznější příležitosti a účely, kde dostanete radu zdarma, na stranu druhou jsou to placené materiály, od knih přes DVD, kurzy a kdo ví, co ještě. Takže zatímco na internetu se dozvíte, jak je cvičení doma snadné, jednoduché a bezpečné, druhá strana barikády tvrdí opak. Můžete si přece vybrat.

Vidím to často, na webových stránkách o zdravé výživě a cvičení většinou chybí podstatné informace nebo jsou chybné. Nikde vám nezdůvodní, proč zrovna ten jaký cvik a také, jak si můžete uškodit, když ho budete provádět špatně. To spatřuji jako největší chybu. Snaží se nám namluvit, že je to snadné. Že prakticky nelze udělat chybu, stačí sledovat pravidelně ony stránky a dávat jejich majitelům vydělat skrze reklamy. Žádné hlouběji promyšlené návody. Ne, většinou cviky, které samy o sobě jsou k ničemu, případně si jimi po zdravotní stránce svojí pohybové soustavy opravdu nepolepšíte. Na takové stránky bych zavedla povinné varování, jako je na krabičkách cigaret.

Pozor, některé z těchto cviků mohou způsobit doživotní následky!!!

A když se úspěšně vyhnete chytrákům z internetu, můžete si koupit třeba knihu nebo DVD. Bezva. Naposledy, když jsem nějakou knihu otevřela, vykoukly na mě cviky s názvem protahovací. Ale myslím, že se ta kapitola měla jmenovat spíš

"Jak si úspěšně poranit páteř, stručný návod v deseti krocích."

Ono se vlastně říká, že dneska si může kdo chce vydat co chce. Takže knihy taky překonáme a půjdeme dál, třeba za odborníky do fitness centra.

Snad to tak není pravidlem, ale také jsem byla svědkem toho, co se na hodinách se "školenými" lektory děje. Nějaká korekce cvičících? Zbláznili jste se? Klidně si ty těžké cviky dělejte jak chcete! Fitness centrum přece nenese zodpovědnost za případné (vlastní) ublížení na zdraví. Proč by měl lektor dělat něco jiného než tupě předcvičovat naučenou sestavu? Proč by měl lektor vůbec zvládat správné provedení svojí cvičební jednotky? Proč by měl stačit s kondicí a dechem, když stačí ukázat a nechat cvičence řádně vypotit?

Ne, opravdu nejsou všichni lektoři špatní, znám i výborné. Znám i skvělé a něco platné knihy, DVD a internetové stránky. Ale možná, že bysme se měli zamyslet a v honbě za zdravým životním stylem zbytečně nesponzorovat příživníky a neničit si své tělo. Stačí naslouchat svojí fyzické schránce a svému rozumu. Pokud nevěříte svým schopnostem, pak se snad raději poraďte s odborníkem. A tím nemyslím instruktory, ale dobré lékaře a fyzioterapeuty.

¡Compártelo!

0 komentářů:

Okomentovat

Buscar

 

Štítky

recenze (5) knihy (3) fejetony (2) filmy (2) lifestyle (2) fitness (1) minimalismus (1)

O

Mám zajímavou potřebu vyjadřovat se ke všemu, co se okolo mě děje. A ventiluji to tady.
Sepsáno v rychlosti Copyright © 2011 | Tema diseñado por: compartidisimo | Con la tecnología de: Blogger